lauantai 14. huhtikuuta 2012

Inspiraation jäljillä

Inspiraatio on äärimmäisen vaikea asia. Sitä luulee, että se tulee, kun sitä vain odottelee ja mahtavimmat ideat vain tulevat jostain. Harmillista kyllä, näin ei useinkaan ole. Sitä joutuu tekemään aivan älyttömästi töitä ennen kuin ne parhaat ideat tulevat. Siksi me yleensä aloitetaan suunnittelu ideaplansseista. Niihin kerätään itseä inspiroivia kuvia, eikä oikeastaan mitään rajata pois. (Toki sitä jotenkin vaistomaisesti kontrolloi että "tämä ei sovi tähän ja tää onkin ihan typerä juttu", mutta siitä ois hyvä päästä eroon.)

Kouluaikana tehty inspiraatiokollaasi kangasmallistoa varten (2010)

Samaan kangasmallistoon tehty luonnostelu itse kankaista/tuotteista (2010)


Aikoinaan lukiossa sain kuvaamataidonopettajaltamme 30-sivuisen nipun papereita, jotka kertoivat siitä, mitä tehdä, kun luovuus on lukossa. Kyseinen opettaja kai huomasi, että yritän odottaa sitä salamaniskua - sitä uskomatonta flowta - vain tapahtuvaksi. Jos oikein muistan, niissä papereissa keskeinen idea oli se, että jokainen aamu aloitettaisiin sillä, että kirjoitetaan yksi A4-arkki täyteen ajatuksenvirtaa. Ei kontrollointia, ei korjauksia, ei vaatimuksia. Mikäli aika ei ole täysin kullannut muistoja, taisin jopa kokeilla tätä metodia muutamia päiviä. (Ja sain ehkä sen avulla palautettuakin jonkun tehtävän!) Nyt kun pohdin tätä metodia, ei se välttämättä ole ollenkaan huono. Saa päivän aloitettua puhtaalta pöydältä, kun mieltä painavat asiat on ensin kirjoitettu paperille. Hmm! Saattaisi sopia kelle tahansa, alasta riippumatta.
Lopullinen luonnos suunnitelmista (2011)
(2011: Kuva: Jaakko Kahilaniemi, malli: Anna Hämäläinen)

(2011: Kuva: Jaakko Kahilaniemi, malli: Anna Hämäläinen)

No, asiaan. Itselläni ideaplanssit ehkä korvaavat tietyllä tavalla tätä ajatuksenvirtaa. En ehkä koe kirjoittamista niin omana asiana, että osaisin käyttää sitä hyödyksi luovassa prosessissa. Sen sijaan läiskin paperille itseä kiinnostavia asioita, ehkä muutamia avainsanoja. Näitä plansseja saatan tehdä useampiakin.
(2011: Kuva: Jaakko Kahilaniemi, malli: Anna Hämäläinen)

Uusinta planssia tehdessäni huomasin, että mietin vain värejä, kuoseja, pintoja ja printtejä. Täytyy siis luultavasti tehdä useampia kollaaseja, joista yhteen tulisi itse vaatteenkin muodot... Hanna taas lähti liikkeelle tunnelmasta, fiiliksestä. Teimme kollaasit täysin itsenäisesti ja tarkasteltiin niitä vasta jälkikäteen. Löysin niistä yllättävänkin paljon yhteneväisyyksiä, mutta myös kontrastit luovat aina mielenkiintoa!


Miran väriräjähdys (2012)


Hannan fiiliskollaasi (2012)

Tässä siis ensimmäiset ideoinnit, joiden pohjalta lähdetään rakentamaan toivottavasti jotain suurta ja ihanaa! Melko keväisin mielin ollaan liikkeellä - en tiedä, olisiko loputtomalla talvella osuutta asiaan... 
Luultavasti suunnitelmiin tulee tuttuun tapaan paljon muutoksia, mutta jostain sitä on lähdettävä :)

P.S. Kuvitukseksi laitoin myös inspiraatiokollaasin, luonnokset ja lopulliset tuotteet, jotka olen kouluaikoina tehnyt tekstiilin sivuaineessa, jossa tarkoituksena oli valmistaa kangasmallisto. (Vaatetusalan opiskelijana halusin tietysti myös valmistaa itse vaatteet.) Toki tuossa kollaasin ja lopullisten tuotteiden välissä on ollut lukuisia luonnoksia kuoseista ja printeistä sekä erilaisia kokeiluja kankaalle, mutta ajattelin säästää teidät niiltä :D Malliston nimeksi muuten valikoitui Animals in Wonderland, johon myös aiemmassa postauksessa olleet korut liittyivät!

Ihanaa ja inspiroivaa viikonloppua kaikille!

-Mira

1 kommentti:

  1. Hei,

    siistit mimmit! Nuo pötkötyskuvat on aivan minun lemppareita. Tulkaa naiset 11.5.2012 Kulttuuriareena Gloriaan kurkkaamaan minua.

    Kohta siis nähdään,
    Aurelia12

    VastaaPoista